Dryckesprovningar

Görväln slott är en mötesplats för gastronomi. Vi är totalt insnöade på mat och dryck och älskar att lära ut allt vi kan om råvaror, tekniker och smaker.

En dryckesprovning är en härlig aktivitet som garanterat höjer stämningen. Vi har flera duktiga sommelierer som håller dryckes- mat eller doftprovningar.

Vi har flera olika teman att välja på och alla provningar går att anpassa beroende på förkunskaper. Du kan även sätta ihop din helt egna, skräddarsydda provning. Dryckesprovningarna samt ostprovningar beräknas att ta ca 45 minuter och doftprovningen ca 30 min.

Blandade bubblor

Vi provar Cava, Prosecco och Champagne. Vad skiljer egentligen de tre åt, och varför är priskskillnaden så stor? Är all bubblig dryck bara mingeldryck eller kan det vara så att Cava är den perfekta måltidsdrycken? Vi gör en djupdykning i de tre mest kända bubbliga dryckerna.

Var kommer bubblorna från?

Hur många bubblor finns det i en flaska champagne, och hur kom de dit? Vi provar olika mousserande drycker med fokus på deras tillverkningsmetod. Méthode Traditionelle, Méthode Naturelle, Méthode Charmat, Méthode Transfert: vad skiljer de åt och påverkar de smaken? Hur känns bubblorna? Vad är autolytisk karaktär? Det tar vi reda på här.

Champagne Only

Champagne är världens mest exklusiva dryck. Älskad och åtrådd av många – men vad gör Champagne så speciellt? Vi provar fyra olika typer av Champagne, det kan vara olika champagnehus eller olika stilar på champagne, till exempel Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Brut Nature och Demi-sec.

Ostprovning

’’The only thing better than cheese is melted cheese’’. Ost är ett livsmedel som följt med människan sen 5000 år f.kr. Vi pratar om ostens historia och roll genom tiderna, dess gastronomiska användbarhet och vad som skiljer de sex ostfamiljerna åt. Är all blåmögelost skarp och är all vitmögelost krämig? Vad är ostens roll i Sverige kontra på kontinenten?

Doftprovning

Vad gömmer sig i de svarta glasen? En provning som verkligen testar era doftsinnen. I glasen kan det gömma sig olika typer av sprit, örter, bakverk eller vin. Uppgiften är att beskriva vad ni känner och försöka komma till en slutsats av vad som finns i glasen.

Svensk Öl

Den svenska ölkulturen har utvecklats enormt de senaste 10 åren. Vi ser nya mikrobryggerier poppa upp varje månad, och systembolagets sortiment har exploderat och det kan vara svårt att veta vad man själv tycker om i denna uppsjö av maltdryck. Vi provar 6 olika öler av olika stilar från svenska bryggerier. Öl idag är så mycket mer än pilsner!

Red & White Flight

Varför är rött vin rött och vitt vin vitt? Vi tar reda på hur vinets får sin färg och vad tanniner egentligen är. En grundläggande provning för gruppen som har varierade kunskapsnivåer om vin.

Chardonnay – kameleonten

Chardonnay är den druva som bäst återspeglar sin växtplats och sin vinmakning. Den är mångsidig och har inte så stor egen typicitet. Chardonnay odlas över hela världen – från USA till Australien till hela Europa. Vi undersöker varför den är så omtyckt av många och vad menar man egentligen när man beställer ’’ett glas Chardonnay, tack!’’?

Blindprovning

Här testas era kunskaper på riktigt, tre vita och tre röda viner står upphällda i glas när ni kommer in i rummet. Er uppgift här är att ta reda på druva, land och ålder på de upphällda vinerna. Ni får bara använda er av era doftsinnen och smaklökar för att avgöra vad ni har i glasen.

Bourgogne!

Rakt österut från Paris hittar vi Bourgogne. Den avlånga gyllene sluttningen med Chablis i norr och Beaujolais i söder. Här produceras några av världens idag finaste viner och vi tar reda på varför de är så åtråvärda – en provning av elegans och finess utan dess like!

Bourgogne Grand Cru

I Bourgogne produceras några av världens mest åtråvärda och exklusiva viner. Här provar vi vit och röd Grand Cru-Bourgogne, och får reda på varför prisbilden ser ut som den gör och varför Bourgogne är alla sommelierers favoritdistrikt.