Clean Eating by us™

Mat är så mycket mer än bara bränsle. Det är njutning och livskraft. Vi menar att maten vi äter ska vara av hög kvalitet och utan tillsatser. Den ska vara vällagad, god och full av näring. Därför köper vi in våra råvaror från de bästa producenterna vi kan hitta och vi komponerar menyer och tillagar måltiderna med stor respekt för råvarorna, våra gäster och vår miljö.

En måltid hos oss ska ge våra gäster en jämn blodsockerkurva, massor av vitaminer och mineraler, aminosyror, probiotika och annat superbra för kropp och knopp. För det är vetenskapligt bevisat att valet av mat påverkar våra hjärnor och hur vi presterar.

Clean Eating by us™ är en matfilosofi som innebär att vi serverar bra mat för både människan och miljön. Vi vill att våra gäster ska få de bästa förutsättningarna för en framgångsrik dag hos oss. Vi väljer råvaror som är ursprungsmärkta och noga utvalda. Vi undviker onödiga tillsatser och andra konstigheter och serverar ren mat. Alltid tillagad av så stor del ekologiska eller biodynamiska råvaror som möjligt.  Vi lagar maten från grunden och tar tillvara på det vi har i vår närhet. Det kan vara fläder från trädet i vår trädgård, svamp från skogen och skott och blad på ängen ner mot vattnet. Vi älskar när våra medarbetare tar med sig sina äpplen från trädgårdarna så att vi kan göra egen must. Vi tar vara på hela råvaran eller så mycket vi kan, och det som blir över komposterar vi i vår kompostmaskin. Komposten blir fantastisk gödsel till vår kryddodling och till våra krukväxter.

Vi är inga mat-fascister utan vi tror att om man äter 80% bra så kan man unna sig 20% lite mindre nyttigt. Däremot kommer vi aldrig att tycka att det är ok att servera mat av låg kvalitet, mat som är prefabricerad och/eller hårt processad.

Våra ställningstaganden

– Vi lagar maten från grunden och undviker processade råvaror
– Vi köper alltid ASC-märkt lax
– Vi köper alltid KRAV- och MSC-märkt samt linfångad fisk
– Vi köper alltid kött som är KRAV-märkt eller från små gårdar
– Vi jobbar med att minimera svinn. Zero Waste är vårt mål.
– Vi väljer helst ekologiskt eller biodynamiskt
– Vi väljer bort palmolja
– Vi köper kött från välmående och glada djur
– Vägen ska vara så kort som möjligt från jord till bord
– Vi prioriterar rättvisemärkt
– Vi utgår från grönsaker i säsong och serverar mindre del proteiner
– Vi serverar bara svenskt och hållbart kött
– Vi vill ta vara på hela djuret och inte bara en detalj
– Vi vill generellt dra ner på mängden kött vi serverar
– Vi vill servera bra kött och bygger därför rätterna mer kring grönsakerna
– Vi serverar bara fisk och skaldjur som är MSC-, ASC- eller KRAV- märkta
– Vi serverar helst bara svensk frukt men ibland behöver vi komplettera från övriga Europa
– Vi odlar våra egna örter och börjar öka vår del egenodlade grönsaker
– Vi väljer viltkött från skog och mark runt Görvälns slott i den mån vi kan
– Vi väljer att handla småskaligt och närproducerat när det gäller kött och mejeri
– Vi använder oss av grönsaker som är närproducerade och svenska i den mån det går
– Vi köper bara svensk chark och processat kött av högsta kvalitet
– Vi arbetar alltid bara med de råvaror som är i säsong just nu